Kreative aktiviteter

Små opgaver

Her er et eksempel på et af de pædagogiske redskaber, jeg bruger.

Børnene og voksen kigger på løvfaldet, først ud af vinduerne, bagefter når de er udenfor på legepladsen. Udenfor leger børnene med efterårets farverige blade, rører med grenene, træstammerne og med græsset. Sammen med voksen viser børnene, hvilke grene træet har: store (brede åbne bevægelser med armene) eller små (armene bevæger sig kun lidt til siderne). Børnene og voksen samler en stor buket af de farverige blade og tager den med indenfor. Voksen gør på forhånd et billede klar for hvert barn. Det er første billede. Bagefter maler barnet (ét ad gangen) sammen med voksen billedet færdigt. Med fingermaling maler barnet løvfaldet. Sådan her er et andet tree. Det kan også være et gruppeprojekt, hvor alle børn maler sammen på ét stort billede med mange træer på.

Vi leger med modellervoks. Voksen gør modellervoks klar på forhånd. Nogle små stykker af forskellige slags grøn farve, en hvidløgspresser og små glitter blomster. Vi lægger modellervoks i hvidløgspresseren og sammen med barnet trykker vi den ud. Wow! Det ligner jo rigtigt grønt græs! Nu skal vi bare placere græsset på et styk karton og pynte det med blomsterne.

Jeg gør på forhånd klar et juletræsbillede klar for hvert barn Vi bruger fingermaling, og barnet maler (ved hjælp af en voksen) julekuler på juletræet, og bagefter drysser “sne” på juletræet (glitter fra en speciel lille bøtte, der ligner et saltbøsse) Kun 5 minutter og julegaven er klar! Værsgo!

På dette billede kan man se, hvad “STOR” og “LILLE” betyder. Det få man nok brug for, når skal vi lære at samle stableringe og byggebægre.

Små opgaver lige som denne er virkelige gode til at stimulere perceptionsudvikling, evnen til at orientere sig på et styk papir og finmotorik, som alle sammen vil være brugbare senere, når barnet skal lære at læse og skrive. Mens barnet maler er det nemmere at lære og øve farverne.
At male eller at lege med modellervoks efter barnet har f.eks. været ude i skoven hjælper barnet bedre at huske de indtryk barnet har fået.
Det er vigtigt at det tager barnet kun 5 minutter at blive færdigt med billedet! Barnet kan simpelthen ikke nå at blive træt, men tværtimod kan barnet rigtig godt lide processen! Og når det er tid til at give gaven til mor eller far er barnet meget stolt af sig selv! Ros dit barn når han kommer stolt med sådan en hjemmelavet gave. Vis gerne billederne / gaverne til andre i familien, til venner og bekendte, eller lav en lille udstilling derhjemme. Det er jo så vigtigt for barnet at kunne mærke at barnet kan, og at I er stolte af barnet!

Facebook Comments